Sut, Sutter og Suttesnore

“Sut og sikkerhed”! Jeg kan huske første gang sundhedsplejersken spurgte mig om dette. Det var da et mærkeligt spørgsmål, tænkte jeg for mig selv… Altså en sut er da bare en sut. Den skal bruges til baby’er og små børn, når de er kede af det. Så jeg tænkte, stopper jeg ikke bare sutten i munden af min søn og så stopper han med at græde? Det burde ikke være rocket science. 

Min nyfødte søn var knap 1 måned da sundhedsplejersken stillede mig dette spørgsmål og det var ikke super aktuelt for os på daværende tidspunkt for min mand og jeg havde bestemt os for, at vores børn ikke skulle bruge sut! Vi, eller jeg, blev så klogere senere hen da vores søn begyndte at få tænder…Aldrig har jeg har hørt højere og kraftigere skrig end da hans tænder begyndte at vokse. Vi prøvede på alt muligt andet, inden vi så gav ham sut(Eller jeg gav ham sutten i løbet dagen når min mand var på arbejde, og gemte sutten til aften når han kom hjem fra arbejde). Vi smurte hans tandkød med alle mulige former for gummedråber, købte 10 forskellige bideringe, nogle som kunne komme i køleskabet og nogle af forskellige materialer og former,købte et sæt med 3 tandbørste-lignede dimser, som også skulle hjælpe på kløen og irritationen. Og selvom det måske hjalp kortvarigt, var det bare ikke nok.Eller også så gad han slet ikke have noget ind i munden, så snart vi nærmede os, hans ansigt, nægtede han at åbne munden.
Nå, så enten selvfølgelig med at give ham sutten og det virkede til at det kunne trøste ham meget mere end det andet vi havde prøvet. Vi fandt ud af at han egentlig ikke suttede så meget på sutten men mere brugte den til at klø kommer med og han kunne bide i plastiket omkring selv sutten.
Det var også nemmere at smøre gummedråber på selve sutten, som han så kunne få på gummerne for at lindre smerten.Jeg ved godt at alle de kloge hoveder fraråder at man smøre noget som helst på sutten, men det var altså bare lettere.
Jeg prøvede virkeligt alt muligt og med vores yngste datter, som er 1 år nu, hun elsker at få iskolde vindruer til hendes grumme. Jeg køber stenfrie druer, både de røde og grønne, skyller dem og putter dem i køleskabet, så kan vi let give hende dem, både som snack og for at lindre smerten og kølen. 

Jeg ville ønske at jeg kunne give dig det perfekte råd, til hvordan du kan lette din lille arvings smerter og køle når bisserne melder sin ankomst, men det kan jeg ikke. Bare prøv dig frem – man gør så mange mærkelig ting som forældre, for at få sine små poder til at stoppe med at græde.

 • Hvornår skal jeg starte med at give mit barn sut?
  • Sørg for at amningen er etableret før i giver jeres barn sut. Så barnet ikke bliver forvirret om hvordan de skal spise og hvornår de bliver beroliget.
 • Hvor længe skal mit barn bruge sut?
  • Først må jeg sige, at du SKAL ikke give dit barn sut! Oskar, vores ældste søn, brugte sut fra han var ca. 4 måneder og vi fjernede den da han var 8-9 måneder. Vega, vores andet barn, startede med sut da hun var 5 måneder og vi fjernede den da hun var ca. 1,5 år. Og Irma, som er det sidste skud på stammen, fik sut næsten fra start af., og hun er 1 år nu og bruger den når hun skal sove. Men når dit barn skal til at starte i børnehave anbefaler “de kloge hoveder” at børnene skal vænnes af med sut. Men vi kan helt klart anbefale at gøre det tidliger.  
 • Hvad for en sut skal jeg vælge?
  • Ja, det er SÅ svært. Jeg gik helt klart meget op i hvordan sutten så ud, kan huden ånde omkring sutten, har den andre funktioner end bare at være sut. Vi har brugt sutter fra “MaM original”, da de ikke er særlige store, prisen er også fair og formen på selve sutten passede godt Plus de kommer i en selvlysende model også og sidste men ikke mindst, så kommer nogle af modellerne med en lille sutte beholder, som også kan bruges som sterilisator i mikrobølgeovnen.Jeg kunne både købe sutterne fra MaM i Fakta, føtex og Bilka og i de fleste baby-/børne-forretninger som “Ønskebørn”
   Jeg blev aldrig vild med de der meget helse/øko-sutter, jeg synes de er kæmpestore og fylder halvdelen af babys ansigt, og så er de altså grimme. Så jeg valgte en mere fancy model. Og her kan jeg anbefale sutterne fra “Elodie Details” De er simpelthen så fine og med flot print! 

10 gode råd fra mig til dig:

 • Køb en suttekæde eller 2. Det er bare lettere at finde sutten og de falder ikke ned på jorden. Bare husk at suttekæden må maksimalt være 22 cm lang, så den ikke udgør en kvælningsfare for dit barn og der må heller ikke være løse smådele på suttekæden
 • Vær også opmærksom på, at sutter kan blive møre. Du bør jævnligt tjekke sutterne ved at hive i dem.
 • Skold sutterne dagligt. De kan ikke tåle at komme i opvaskemaskinen
 • Køb en lille beholder til sutten, så den forbliver steril. (mange producenter sælger pakker med sutter og en beholder) Derudover er sutten nem at have med på tur og den bliver ikke så let væk i bunden af pusletasken. 
 • Selvlysende sutter er en GENIAL opfindelse…. ja, så kan du let finde sutten i mørket og når dit barn bliver lidt større kan det selv finde den også.
 • Husk at købe sutter som passer til dit barns alder. Typisk er suttens størrelse delt ind i måneder. For eksempel 0-3 mdr., 3-6 mdr., og 6+ mdr. osv
 • Smid sutten ud når den virker skadet og slidt
 • Husk at sutten sagtens kan blive slidt selvom den ikke bruges dagligt. 
 • Tage gerne dit barns sut med hjem fra vuggestuen/dagplejen hver uge og rens den. Det minimere sygdom for dit barn, personale og dig selv.
 • Ha’ altid en sut liggende i dit barns seng, en i bilen og en i din taske, så har du altid et back-up lige ved hånden og skal ikke lede febrilsk efter den.

Og til jer der IKKE er “sukker-forskrækket”, så er en sodavand-is en rigtig god redning! og det har hjulpet alle 3 børn hjemme hos os. Du kan jo eventuelt selv lave dem med dine egen saft eller købe nogle gode økologiske. Eller bare give den en “Sun Lolly” 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *