Klar, parat babystart – must-have til fødslen

Der fødes jo ekstremt mange skønne babyer i år og hospitalerne opruster og gør sig klar til at tage imod alle disse nervøse kommende forældre og deres smukke babyer. Det fik mig til at tænke tilbage på de 3 gange, hvor min mand og jeg skulle gøre os klar til at tage afsted til fødegangen… Eller måske var det nok mig der gik gå op i hvad vi skulle have med og hvilke ting der skal være i tasken til vores kommende familiemedlem og hvilke ting jeg kunne forestille mig at få brug for. Så derfor har jeg skriblet en liste sammen til alle jer, der render rundt derhjemme og putter ting i barselstasken og tager ting op igen af barselstasken og går i cirkler for at finde ud af hvad det liiiiige er du, din partner og jeres baby får brug for 🙂

 1. En god rummelig taske at pakke i. Det behøver slet ikke være her i tager pusletasken med. Første gang pakkede vi i en sporttaske med ting til mig, min mand og vores søn. Jeg anbefaler en stor taske med alle ting i, for din kære partner skal holde styr på denne taske mens du koncentrerer dig om at føde, så hellere færre ting at holde styr på i denne situation!
 2. Skifte tøj til dig selv. Det er altså de færreste der hopper ned i et par jeans med skinny-fit.  Det skal være tøj du ved er rart at have på og du føler dig tilpas i! Jeg ville rigtig gerne ud af det tøj jeg havde født i samt ud af de store net-underbukser med tilhørende gigantiske hygiejnebind, så pak nogle trusser som er behagelige at have og kan rumme et hygiejnebind – og nej, her er de lækre små g-streng heller ikke gode 😀 Hav nogle behagelige og bløde bukser klar, som pyjamasbukser, yogabukser, joggingbukser eller leggings.. Jeg ved godt at man ikke ser super lækker ud, men de første 48 timer handler bare om at minimere irritationer omkring dig. Bluser/t-shirts som let kan knappes op eller tages af når der skal ammes. Du kan eventuelt have et par amme-bluser/toppe klar som gør det lettere at få tøjet af og på når der skal ammes.
 3. Husk alle papirerne. Din vandrejournal, sygesikringsbevis, papir fra jordemoderen og kommunen med mere.
 4. Amme-BH’er! I flere tal! Du kommer til at skulle skifte amme-BH flere gange, for når mælken først er løbet til, så er der mælk überalles! Men amme-bh’en gør det bare lettere at amme. Ofte gik jeg kun rundt i en amme-BH og havd en cardigan uden over som let kunne knappes op og i. Ellers tages helt af. For amningen starter ikke let for nogen mor og baby og det kræver øvelser og tricks til hvordan det passer dig og din baby bedst.
 5. Ammeindlæg og salve til ømme brystvorter, så behøver du ikke at skifte amme-bh 20 gange om dagen, men du kan skifte ammeindlæg når behovet er der. Og salven får du brug for flere gange om dagen. Der er bliver slidt på brysterne på en måde du aldrig havde forestillet dig!
 6. Ekstra strømper/tykke strømper/hjemmesko.Under alle mine 3 fødsler har jeg frosset mine fødder og ben, så det har været rigtig vigtig for mig at have et par gode varme sokker oven på mine almindelig strømper. Du har altså ikke bukser på mens fødslen står på. Jeg frøs så meget under min anden fødsel at jeg fik kramper, men jordemoder reddet mig med et dejligt varmt tæppe, så det hjælpe sammen med de uldne sokker.
 7. Ekstra hårelastikker/hårspænder. Dit hår kommer til at kører rundt. Så skal det være nede, så vil du have det oppe, så skal det ned igen og have en hårspænde i…Og jeg kan blive ved. Bare ha´et godt læs af begge dele klar og fortæl din partner hvor han/hun kan finde dem henne. Det er rigtig godt at have hårelastikkerne klar når babes er kommet ud og der skal pusles og ammes.
 8. Læbepomade! Er virkelig vigtig. Du kommer til at skulle trække vejret igennem næsen og puste ud af munden, og dine læber tørre til. Og senere kommer der gispe-lydene som også tørre dine læber ud. Det er SÅ irriterende at have tørre klistret læber på en virkelig ikke fed måde, så er godt at have læbepomaden klar ved hånden. Og når jeg siger ved hånden, så er det igen din partner der skal vide hvor pomaden ligger i tasken 😉
 9. Medicin, hvis du tager medicin så husk det! eller hvis din mand/partner tager medicin så husk også det 😀
 10. Mad/drikke/snacks. Det er ikke så meget til dig, som fødende kvinde, der har brug for det vilde at spise – tværtimod. Men eftersom de fleste førstegangsfødende bruger 12-24 timer på at opholde sig på hospitalet, så får din partner brug for noget at spise. Og her skal du være forberedt på at smaskelyde, knaselyde og madlugte aldrig har været mere irriterende end på dette tidspunkt! Jeg glemmer aldrig at min mand sidder og hygger sig med en kop kaffe og smiler og har det rart og er fuld af spænding og positivitet på at møde sit kommende barn. Imens jeg kigger på ham med de vildeste dræber øjne og må bede ham om at gå væk, fordi han stank af kaffe og i stedet for lige række mig et glas saftevand med sugerør i… som han så måtte holde for mig imens jeg kunne fik mig en tår at drikke. Men tredje gang jeg skulle føde, skulle min mand og jeg gå en tur på fødegangene fordi mine veer aftog og jeg der fik en sygelig trang til chokoladebar, så mit sidste måltid var en god gammeldags Anthonberg marcipanbrød og nøjh den gjorde godt!
 11. Morgenkåbe, så rart at tuller rundt i – det behøver  vist ikke at blive uddybet yderligere 😀
 12. Skiftetøj til far/partner. Sådan en fødsel grisser lidt, kan man vist roligt sige. Og jeg mener at alle vores 3 børn har kvitteret med at tisse på min mand første gang han tog imod dem. Jeg kan også huske at Irma tissede på mig, kort efter hun kom op at ligge hos mig. Så det er altså ikke kun dig og dit barn der har brug for rent tøj men også din partner. Hvis det er første gang I skal have et barn, så overnatter i sikkert på patienthotellet, så der får han/hun naturligvis brug for rent tøj.
 13. Toiletsager! til både dig selv og din partner. Første gang jeg skulle føde havde jeg pakket en tandbørste, tandpasta, deodorant men jeg havde glemt ansigtscreme, ansigtsrens, bodylotion, make-up, hårbørste, shampoo, kropssæbe osv. Og det er virkelig ikke fedt at dit første bad efter en fødsel er uden sæbe eller endnu værre hospitalssæbe og bagefter kan du ikke børste dit hår ud og dit ansigt og krop sukker efter cremer 🙁 
 14. Bind – du får en masse til rådighed på hospitalet. Men hvis du har nogle favoritter er det nok meget rart at have dem med 🙂
 15. Ekstra kontaktlinser/briller. Jeg bruger selv kontaktlinser men brillerne var virkelig en god aflastning når du skal op flere gange om natten og generelt falder nat og dag sammen. Jeg fik også nogle kontaktlinser som jeg kan sove med, det er virkelig godt, når man falder i søvn hele tiden og det er bedre for øjnene. Øjnene ånder bedre og du skal ikke lede efter briller i mørket.
 16. Opladere til mobiler og kamera. Første gang overnattede vi på patienthotellet og havde brug for at komme i kontakt med familie og venner. Men de sidste to fødsler er vi kommet hjem 3 timer efter fødslen. Men du har stadigvæk brug for at have strøm på din mobil til billeder og opkalder til familie og venner
 17. Bøger/magasiner/tablet/ipads til at slå tiden ihjel med. Igen der er lang ventetid for din partner. Og efter fødslen imens I overnatter på patienthotellet, så kunne det var skønt at se lidt Netflix/HBO imens amning bliver kørt i stilling.
 18. Mønter til diverse automater på hospitalet hvis I får lyst til noget at drikke og spise som I ikke havde med hjemmefra. Alle mine tre fødsler foregik om natten, så der var kiosken og kantinen ikke åben. Dog kan mange af automater på både Hvidovre og Herlev Hospital tage imod kort!
 19. Babys første sæt tøj. Jeg syntes det var så hyggeligt og helt specielt at give vores børn tøj på for første gang. Godt nok var det ikke mig der gjorde det rent fysisk, for første gang var jeg så træt at jeg ikke kunne holde mig vågen og de andre to andre gange har min mand bare gjort det. Han ELSKEDE det – og det er så fantastisk at ligge i en dårlig hospitalsseng efter en “hård arbejdsdag” og se sin mand nusser om sine små nye! Kvinder lad nu bare jeres mand/partner gør dette og nyd øjeblikket.
 20. Babys hue og strømper/sutsko. Når baby lige er født er det vigtig at det ikke fryser og mister kropsvarmen, så derfor have en lille hue klar til baby og et par strømper, så varmen ikke fiser ud af baby.
 21.  Babydyne og dynebetræk. Det er så dejligt at pakke det lille pus ind i sin dyne og putte det. Så glem endelig ikke den. De har babydyne og sengetøj på hospitalet, det giver bare ikke den samme stemning, som når du har det med hjemmefra og selv har vasket og strøget og redt babydynen:-)
 22. Stofbleer. Dem kan du aldrig have for mange af. Der er ikke det de ikke kan bruges til og der er ikke det de ikke kan tørre op 😀
 23. Almindelig bleer til bebs. De har også masser af bleer  på hospitalet som I kan brug af imens i er indlagt. Så I behøver ikke tage forbi Bilka på vejen og købe en økonomibox.
 24. En lille gave til dit barn. Mange har købt en lille bamse og eller rangle til at have hos barnet fra fødslen af. Se gerne vores udvalg på webshoppen af unikke håndlavet gaver.
 25. Sut. Dog anbefaler mange jordmødre og sundhedplejesker at amningen skal være etableret før I giver baby sut, men ellers tag en med og en suttekæde, så sutten ikke bliver så let væk.
 26. Køredragt/flyverdragt til den lille når I skal hjem. Afhængig af vejret 🙂
 27. Autostol. Husk at få autostolen med i bilen når I køre, hvis I tager taxa så husk også at få den med. Mange taxachauffør vil ikke køre med jer når baby ikke er spændt forsvarligt fast.
 28. Barnevogn, hvis I tager offentlig transport og skal med det offentlige transport hjem, så husk barnevognen.

Det var mine must-have til at komme igennem den første tid på fødegange. Hvis der er ting du syntes jeg mangler, så del dem gerne med os ned i kommentarfeltet. Jeg vil elsker at høre hvad I ikke kunne undvære i fødselstasken:-)

Held og lykke til jer allesammen !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *