Far kan også amme! – eller 18 måder han kan gøre det lettere for dig at amme. (Nr. 16 skal man lige vænne sig til…)

Nu sidder du sikkert og tænker….”Mænd kan da ikke amme”… “og de skal på arbejde”… “de forstår slet ikke hvad det vil sige at amme”..
Men, min mand har fra “day-one” vi fik vores søn og efterfølgende vores piger, ikke ville finde sig i, at jeg skulle være den eneste der kunne trøste, skifte bleer og putte de små i søvn det første års tid. 

Derfor bød han ind alle de steder han kunne finde på, for at få ligeså meget tid med vores børn som jeg havde helt naturligt.

Så, nybagt og kommende mor og far, giv plads til at han kan lære at forstå amning og hjælpe dig. Hvis I taler sammen og arbejder sammen, så vil din kæreste helt sikkert sørge for at amningen er legende let og han vil hjælpe til med vasketøjet, få baby til at bøvse, lave aftensmad, hente vand og chokolade til dig og en masse andre skønne ting og give masser af kærlighed til dig og baby. 


Her kommer der 18, meget overskuelige, punkter som DU som mand/partner kan gøre derhjemme for at hjælpe til med amningen: 

 1. Din kæreste skal sidde godt og føle sig tilpas
  Sørge for at din kæreste sidder godt og har et sted hun føler sig tilpas, når der skal ammes. Sofa, lænestol, dobbeltsengen eller hvor du nu føler dig bedst tilpas.
 2. Chokolade og vand hjælper på humøret
  Stå klar med chokolade og vand. Hvis hun ikke får væske nok bliver hun dehydreret og chokoladen hjælper altid på humøret og energiniveauet. 
 3. Lad faren pusle babyen
  Når amning er færdig kan far tage babyen og pusle. Det er en meget fin måde at være sammen med sit barn på, og mor kan få smurt brystvorterne, få skiftet ammeindlæg og pakke brysterne sammen igen.
 4. Få baby til at bøvse.
  Hjælp med at få baby til at bøvse. Det kan virkelig være svært og drilsk for den lille ny at bøvse og det er virkeligt ikke rart at have en bøvs på tværs. Så aflast din kæreste og hjælp med at få den lille til at bøvse. (Vi har gået rundt i over 30 minutter for at få de små til at bøvse, det kan de altså ikke lige fra start af og skal have hjælp til)
 5. Moren og baby har brug for ro
  Sørg for at der er ro omkring moren og babyen – hold gæster og søskende væk, især hvis baby ikke kan koncentrere sig og/eller at amningen endnu ikke er etableret ordentlig, Dog, hvis søskende ønsker at deltage, find en løsning der passer jer alle, så store-bror/-søster, ikke føler sig sat ud på et sidespor. 
 6. Have forståelse for mangel på energi
  Have forståelse for at amning dræner for energi, så det er helt OK at kæresten lægger sig til at sove bagefter. 
 7. Gå en tur med baby
  Gå en tur med baby efter amning, så mor kan slappe af og få lidt ro. Eller tag din kæreste med ud på en gåtur. Det er en dejlig måde at være sammen på og få luftet hjernen, så der kommer naturlig energi. Hvis I vælger at gå en tur på et tidspunkt hvor I ved, at baby tager en af de længere lure, så kan I sikkert nå at snuppe en bid mad eller en kop kaffe på en af jeres favorit caféer. Så har du også lige scoret lidt alenetid med fruen 🙂
 8. Hold hende ved selskab
  Sid ved siden af din kæreste/kone/partner og hold hende ved selskab Man kan hurtigt føle sig alene om opgaven og det er rart med selskab og du lærer også at tyde små tegn fra din baby, når det for eksempel er sulten, skal bøvse, skal skiftes osv.
 9. Trøst og støt din kæreste under amningen
  Trøst og støt din kæreste hvis det er svært at få amningen til at fungere og have forståelse for, at det ikke altid lykkes første gang. Og bare være der for hende, selvom det ikke er dine bryster der gør ondt og er drænet for mælk, så har hun stadig brug for din opbakning.
 10. Invester i en brystpumpe.
  Invester i en brystpumpe, så din kæreste kan pumpe mælk ud og du kan give flaske og have dejligt nærvær med baby engang imellem. Og din kærestes brystvorter kan få en lille pause. Men husk at amningen skal være etablere, så baby ikke bliver forvirret over hvor mælken kommer fra.
 11. Foreslå hende at pumpe ud til flere måltider.
  Hvis din kæreste producerer masser af mælk, så kan du foreslå at hun pumper ud til flere måltider, så kan hun få en pause fra hjemmet og baby i et par timer. Eller hun kan få sig en hel nattesøvn engang imellem. Det er guld værd og forebygger chancen for at udvikle en depression, som hun i forvejen er i målgruppen for. 
 12. Lav amme-te til din kæreste.
  Teen hjælper med at øge mælkeproduktionen, hvis din kæreste har svært ved at producere mælk. Og så er det bare rart med et godt alternativ til kaffe og andre koffeinholdige drikke, som hun ikke kan indtage i store mængder pga baby. 
 13. Sørg for at internettet fungerer
  Der er ikke noget værre end ikke at kunne tjekke Mails, Facebook, Instagram, læse nyheder på mobilen mens der ammes… Det er mange timer om dagen der går til amning, så det er rart med lidt underholdning. 
 14. Sørg for at TV’et fungerer
  TV’et skal fungere og fjernbetjeningen skal altid være indenfor rækkevidde…Det siger vist sig selv 🙂
 15. Playlister på Netflix
  Lav en god playliste på Netflix med alle din kærestes favoritserier, dokumentarer og film. Så har hun altid god underholdning lige ved hånden.
 16. Have forståelse for forstørret vatrondeller 🙂
  Hav forståelse for at der lige pludselig ligger forstørret vatrondeller rundt omkring i huset, med noget gulligt væske på. Det er ammeindlæg, som suger det overskydende mælk, hvis din kærestes bryster har en “lækage” der kan give pletter gennem BH’er og bluser. 🙂 Og det giver altså ikke et “Miss wet t-shirt-look” på den fede måde!
 17. Hjælpe godt til med de huslige ting
  Være klar på at hjælpe godt til med de huslige ting såsom aftensmad, vasketøj og rydde op efter din kæreste, for hun når det ikke altid imellem bleskift og amning. Husk også at energiniveauet sikkert er lavt, især indtil amningen er etableret. 
 18. Voksen-kærlighed og en tur i kanen 😉
  Vær forberedt på at din kæreste sidder mange timer med jeres baby og giver alt hendes nærvær til ham/hende. Men giv endelig ikke op på at give din smukke kæreste komplimenter og masser af kys og kram. Hun trænger sikkert også, som dig, til noget voksen-kærlighed og en tur i kanen…så hvis baby tager en længere middagslur, så kunne I måske bruge lidt tid på sengegymnastik 😉 Det giver masser af energi og sørger for at I to ikke glider fra hinanden… Men husk lige at din kæreste skal have overstået 8-ugers undersøgelsen ved læge og hun skal føle sig klar!

Alle disse punkter har min mand bidraget med. Jeg syntes det gav mest mening at han ligesom bød ind med hans erfaring med en ammende kone og 3 rollinger der skal fodres af. Han har gjort mange af disse punkter helt af sig selv og hvis der er noget jeg har bedt ham om, når han kom hjem fra arbejde så gjorde han det uden at trække en mine. Min mand var virkelig fantastisk til at finde måder på at være sammen med vores børn på, også da de var spæd. Han ville virkelig ikke finde sig i, at jeg skulle være den eneste der kunne trøste og pusle. 

Så kære mand derude, Jeg skal hilse fra min mand og sige: “mand dig op og lad ikke din kære hustru styre alt med baby, byd ind og vis, at du sagtens kan skifte bleer, putte baby, og svinge støvsugeren uden at det behøver at være på dine kærestes præmisser. For på et tidspunkt løber din kæreste tør for energi og overskud og vil sætte stor pris på, at du har lige så meget styr på baby som hun har.”

Jeg vil elske at høre jeres historie om hvordan I gjorde amning lettere og hvordan I hjælper hinanden imens baby er en krævende-spisende-bøvsende-pruttende-monster. Del det med os i kommentarfeltet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *