Dåbsgaver, navnegaver, eller bare en gave

Der er mange ting som vi egentlig slet ikke ønskede os til vores børn i dåbsgave og nogle af dem,vi ikke ønskede os, var de mest fantastiske gaver. Både min mand og jeg har et meget bestemt forhold til gaver og det er klart: “Det SKAL IKKE stå på listen over gaver”  Alle må give os og vores børn lige hvad de har lyst til. En gave får du fordi der er nogle der har set en ting/fået en ide og tænkt lige netop på dig. Og det er det samme vi har ment hver gang vi har inviteret til dåb, bryllup og fødselsdage. Mange at vores venner og familie beder ofte om nogle gaveideer og det er helt fint, så vi skriver altid et par forslag til gaver, men vi skriver også altid på invitationen at de må give lige hvad de har lyst til. 

Men denne artikel handler jo om dåbsgaver og navnegaver og hvad vi har fået ud af de forskellige gaver.

Nogle af de mest popurlære gaver at give i dåbsgaver er de der søvlpynte ting som kan indgraveres. Og for at være helt ærlig, så har jeg sgu altid haft en anstrengt forhold til dem. Jeg har selv haft et par dåbsgaver med mig fra min egen dåb, men jeg ved helt ærligt ikke hvad jeg skal bruge dem til og som barn synes jeg de var dødsyge at have til at stå fremme på mit værelse. Jeg synes lidt det er som at give dit barn, et vitrineskab fyld af nips de ikke må rør eller lege med – hvilket ikke giver den store glæde…. men men men… På trods af at min mand og jeg ikke skrev en eneste sølvdims / pynt-indgraverings-nips på Oskars ønskeliste over dåbsgaver, fik vi alligevel en del. Og jeg har jo lige nævnt at vores venner og familie må give lige havde der falder dem ind og jeg bytter virkelig sjældent mine børns gaver eller mine egne. Det sker kun hvis vi får mere end en af fuldstændig den samme ting.

fordi Oskar blev “be-gavet” med alle disse sølv-dimser har jeg jo måtte lære at leve med dem og elske dem. Og jeg fandt faktisk ud af at Oskar også er glad for dem. Og han er kun 6… måske er det fordi han som baby fik lov til at lege med sine sølvskrin formet som skildpadder og flagstangen af sølv kom på bordet til hver fødselsdag. Han henter sågar flagstangen og sætter den på bordet når jeg, min mand og vores døtre har fødselsdag – for som han siger, “vi har jo ikke noget flag men så kan han bare dele sit med os”. 🙂 

Sølv og pynteting:  Flagstang med indgravering, dåbsrulle, tandskrin, hårskrin og sparebøsse. 

Tænk over hvorfor du ønsker dig disse søvlting? Jeg aldrig selv har brugt mine pynteting fra min egen dåb. Får dit barn glæde af det når det bliver ældre eller ønsker du dig dem til dit barn fordi man bare “Skal” ønske sig dem og de simpelthen er så traditionnel at det helt gør ondt!

Oskar fik af hans Gudmor en flagstang i sølv hvor der er indgraveret, navn, dato, kirke, højde og vægt. Det er super skønt at stille flaget på bordet ved Oskars plads ved spisebordet. Det er så fint og i stedet for at skulle huske at købe de der plastikflag så stiller du bare flaget på bordet og det er allerede festligt! 

Min bror og svigerind har altid givet en dåbsrulle og penge til indgravering til alle vores 3 børn, det er super fint og en flot pynte ting og fin måde at opbevare dåbsattesten på.

Oskar fik af en af hans faddere et sæt bestående af tand og hårskrin samt en skildpadde som sparebøsse. Hårskrinnet bruger vi selvfølgelig til at gemme han første tot hår som blev klippet af, af hans Gudfar. Og I år har vi for første gang brugt hans tandskrin fordi Oskar er begyndt at tabe mælketænderne. Ellers har den bare været gemt væk i et skab, og pludselig får man brug for det. Sparebøssen har vi brugt fra første dag, til at gemme de pengegaver han fik. De 2 skrin og sparebøssen er formet som skildpadder hvilket er en interne joke mellem fadderen og os forældre men det gør også at det ikke er SÅ pussenusset at have til at stå fremme på en drengeværelset. For lad os være helt ærlige, drenge synes sgu nok ikke lige at sølvpynte nips er det fedeste – men de her skildpadder giver det lidt kant kontra en sød bamse. 

 • Indsæt billede af skildpadderne – 

Smykker til pigerne, vores piger fik en del smykker som indgraveret halskæder og armbånd. Men det var ene forskellige kæder. Der var den klassisk margurit, armbånd med charms hvor hun kan ønske sig flere charms når hun bliver ældre, sølvarmbånd med tro, håb og kærlighed fik Irma fra hendes Gudmor, armringe fik både Vega og Irma af deres farmor og farfar, sølvhalskæde med meldajon hvor Vega selv kan opbevare billeder i. Den er selvfølgelig indgravere med navn og dato og et enkelt klassisk dagmarkors i sølv var også en del af samlingen. 

 Nogle halskæder og armbånd kan du jo som mor måske låne indtil din datter er stor nok til selv at bruge dem 🙂 Ellers kan du måske ønsker dig nogle til din datter som du også selv synes om. Lige nu er det jo super populært med en rund pendant i sølv eller guld med indgraveret initialer eller stjernetegn. 

 • Indsæt billeder af de forskellige smykker – 

Fødselsdagstog og Flagranke: Min mor har givet alle mine tre børn deres egen flagranke med dannebrogsflag på. De er syet af en af hendes tidligere kollega i stof. Jeg elsker at tage dem frem aftenen før mine børns fødselsdag og hænge den op over spisebordet. Alle tre børn fik dem i barselsgave første gang mine mor så hendes børnebørn. Men jeg tænker, at de sagtens kan være en dåbsgave også. 

Irma fik det fineste håndlavet fødselsdagstog, hvor der medfølger tal fra 1-9 som jo skiftes ud hver gang dit barn har fødselsdag. og der kan indsættes et lille lys. Det er så fint og er en super enkel og fin måde at pynte spisebordet med til fødselsdage.

 • Indsæt billede fra en fødselsdag –

Ting som større baby tilbehør, som højstol, tremmeseng, flyverdragter, Løbecykel, gåvogn, bobbels.  

Oskar var jo vores første barn og vi havde absolut intet til ham! Vi skulle ud og købe alt ind, men vi var dog så fornuftige at vi ikke købte alt på en gang og vi arvede udstyr og købte brugt tøj til ham som baby.

Men jeg kan huske at jeg ville så gerne have en højstol fra ny og det skulle selvfølgelig være Stokkes TripTrap Stol og helst i en limited edition farve, så vi ønskede os den i kongeblå med siddebøjle og hyde til! 🙂 Det var en super stor hjælp at få den i gave og den er blevet brugt til Oskar og Vega og så solgte vi den – Jeg blev sgu træt af at gøre den ren i alle de der kroge, kanter og riller den har. (Jeg ville nok ønske mig et andet mærke i dag – Irma sidder for eksempel bare i den der hvide Ikea plastik stol med bakke til og vi elsker det – men det kunne jeg jo drømme om at bruge til sin førstefødte 😀 ) 

Sansegynge fik også til Oskar og vi elskede den. Vi brugte den super meget da han begyndte at få tænder, det var en af den eneste måder at få ham til at falde til ro på. Ved at gynge ham frem og tilbage imens vi sang for ham eller spillede musik. Men da Vega blev født måtte vi sælge den, da vi ikke havde plads til den i det nye hus. Ellers er jeg ret sikker på at alle 3 børn stadigvæk ville bruge den. 

 • Indsæt billede af sansegynge/triptrap stol –

Tøj: Ønske jer noget fint tøj måske noget af de dyre mærkevarer som I ikke selv vil købe men ville være skønt at komme sin baby i en gang imellem. 

Oskar fik en oldschool Adidas sæt, det var vist Chiles landsholdsdragt for 1962 som var reproduceret. Af nogle af Ninoslavs drengevenner fik Oskar en landsholds T-shirt fra det Kroatiske landshold i fodbold hvor der er påtryk hans efternavn på ryggen selvfølgelig. Den er købte i voksen størrelse, hvilket er super fedt, for jeg har hængt den op på en bøjle og så op på væggen, så den fungere som vægpynt/poster indtil Oskar bliver stor nok til at passe den. 

 • Indsæt billede af landsholdtrøjen og evt billede af oskar i Adidas sættet –

Bestik og tallerkner: Vores unger har fået alt fra det klassiske George Jensens bestik, fine Villeroy og Boch bestiksæt, tallerkener og kop, det super trendy Design Letters og Sebra spisesæt og en fin kuffert med komplet tallerkensæt fra Babysam. Der har været bestik med eventyr print på, melamin tallerkner, porcelæn tallerkner og kop – det er virkelig svært at anbefale et frem for de andre. Det har været fedt at have en masse forskelligt at vælge imellem, da ungerne ikke kan overskue at sidde med almindelig bestik og tallerkner, så passer børnestørrelserne perfekt indtil de når 4-5 års alderen. Ungerne har skiftet mening fra måltid til måltid hvad de syntes var det bedste. Dog var der et sæt bestik som skilte sig ud frem for andet. Det var bestiksættet fra Toddler som er så fint for de små at holde på. Skaftet er nemlig ret tykt i forhold til klassisk bestik og det er lavet i gummi så hænderne ikke glider så så nemt ud af babys hænder. Jeg så lige at du kan købe det hos www.cuddle.dk  til en helt vild lav pris. 

 • Indsæt billede af en af børnene og bestik/spisesæt – 

Bøger: Oskar fik H.C. Andersens bog med samlede eventyr og historier. Det er virkelig en fantastisk gave som kan bruges igen og igen. Den passer til alle aldre og så er den virkelig fin og flot og har det der eventyrstemning over sig. Derudover fik han biblen på serbokroatisk. Og selvfølgelig børnebiblen fik de alle tre fra kirkerne de nu var døbt i. Vi er blandet nationaliteter men valgte at få alle 3 børn døbt. (Jeg har dog ingen forventning til at de absolut skal konfirmeres – det er helt op til dem selv) Men børnebiblen er en god måde at introducere de små til kristendommen hvis man måske gerne vil være lidt mere end bare “kultur-kristen” til jul og de andre højtider. Irma fik den fedeste pegebog som jeg helt klar vil anbefale at ønske sig eller bare købe. Den hedder “Pegebog til de lidt finere børn”. Den er så sjov, der er billeder af privat-jet, diamantring, champagne og alle andre lækre ting. Det er så fedt med en stor bogsamling med bøger om dyr, maskiner, mennesker og bare gode historier til alle aldre. Det er en skøn måde at være sammen med sine børn på. Vi læser stort set hver aften inden ungerne skal sove, så er det rart at have en fyldt bogreol så der er nogle stykker at vælge imellem. 

Hjemmelavet gaver: Hjemmestrikket bamse fik Irma fra hendes Gudmor, hun havde selv strikket den udover at give hende et smukt armbånd. Og jeg synes det er rart med hjemmelavet gaver. Det er skønt at kunne berige sit barn med gaver der allerede har en historie og som hun kan have med sig 🙂
Nu når vi er i boldgaden med hjemmelavet gaver, så kan jeg jo anbefale noget fra vores webshop. De er jo hjemmelavet og hvis du ikke selv har tid, lyst eller fingersnilde men gerne vil have en lille ting med som andre helt sikker ikke kommer med, så kan du jo vælge imellem hæklet suttesnor, hæklet bolde/rangler, hårbånd eller en garagepung.   

 • indsæt billeder af produkter og links til produktsider – 

womenmadeshop.dks Top 10 liste over dåbsgaver/navnedagsgaver:

 1. Bøger! Eventyr af Grimm, H.C. Andersen, pegebøger, bøger om dyr/maskiner 
 2. Smykker til pigerne / Klassisk fodboldtrøje til drengene  
 3. Højstol eller klapvogn. Større babyudstyr som I ved i kommer til at mangle
 4. Flagranke og/eller fødselsdagstog som barnet kan se på hvert år til fødselsdag
 5. Motorik legetøj som f.eks. sansegynge, bobbles, hoppegynge, gåvogn
 6. Bestik og tallerkner i baby og børnevenlig udgave
 7. Juniordyne og juniorsengetøj
 8. Hjemmelavet gaver!! Bamser, tøj, suttesnor, hårbånd, tøj 
 9. Et fint og lækkert sæt tøj, sko, gummistøvler, flyverdragt, regntøj  

10. Sølv-dimser som giver mening for jer og dit barn som f.eks. tandskrin

Listen er ikke skrevet i prioriteret rækkefølge, du skal bare se den som en liste fuld af forslag over hvad du kan ønske til dig barn eller give i gave 🙂

Nå, det var vist det fra mig og min holdning og ideer til dåbsgaver. Hvad har du ønsket dig til dit barn og hvilke gaver har overrasket dig mest? 

Solskinshilsner fra Dea

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *